“Vi vill leverera det bästa för kunden”

Wille Snell är Stenarös solcellsveteran. Med hundratals installationer i bagaget har han svar på alla ”hur?” och ”varför?”. Vi tog ett samtal om solceller – vad är det folk undrar över 2024?

Wille berättar att kunder han möter nu generellt sett inte är lika skeptiska till solceller som förut. Nu handlar det mest om ekonomi.

– Om vi säger… 2018, så undrade folk ”funkar det här med solceller?” men nu är det mer, ”vad kostar det här, för jag ska ha solceller”.

Att kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt pris är självklart för Stenarö El & Konsult, men för Wille är det viktigt att inte enbart stirra sig blind på kostnaden. Stenarö börjar varje affär med ett kundbesök. Där pratar man igenom alla frågor som är viktiga för utformningen av anläggningen. 

– Vilka val är viktiga för kunden – tycker de att det är viktigt med en svart panel eller är det bara ekonomin, vad händer i morgon, hur långa garantitider vill man ha… Det här tycker vi är viktigt att samla in för att kunna leverera rätt anläggning till den specifika kunden. Att paketera ett pris kanske skulle funka för en del, men vi tror att om vi får sitta ner och prata och förklara så kan man göra en mycket mer långsiktig investering som kommer vara rätt över tid, snarare än att det bara var en billig peng dag ett, förklarar Wille.

Han menar att kunden måste ha förutsättningar att ta rätt beslut på egen hand.

– Det är inte säkert att dyrare är bättre, men jag tycker att kunden ska kunna ta det beslutet – inte att jag ska ta det.

Vad gäller finansieringen berättar Wille att många väljer att öka på sina huslån och avbetala solcellsinstallationen över lång tid, vilket ger effekt på månadskostnaderna även på kort sikt.

– Säg att din anläggning producerar så pass mycket el att du sparar mer på elräkningen än vad lånet kostar i månaden i ränta, ja då får du ju direkt mer i plånboken. Men det finns även kunder som vill betala av sin anläggning på bara några år, då kommer vinsten senare i stället, förklarar Wille.

Många större, ofta rikstäckande företag, erbjuder färdiga paket med låga priser direkt i sina annonser. Stenarö har valt att inte ge några konkreta prisförslag förrän man har fått träffa kunden, se huset och lyssna in vilka behov som finns. Wille förklarar en av riskerna med att tacka ja till en snabb offert online.

– Till exempel så sägs det ofta i det finstilta att ”plats ska finnas i elcentral”, och gör det inte det så tillkommer en kostnad. Och det kan ju vara väldigt svårt för kunden att veta hur mycket extra det kommer kosta, eller att avgöra om kostnaden är rimlig.

Valet av växelriktare kan vara avgörande för hur en solcellsanläggning går att anpassa för framtida behov.

Han menar att den största utmaningen för branschen just nu är den snabba utvecklingen. Hur skapar man bästa förutsättningarna för framtiden? Vilka val ska man göra i dag för att vara säker på att ha en anläggning som fungerar över tid? Till exempel har solpanelernas effekt ökat många gånger mer de senaste 5–7 åren än vad man trodde att de skulle göra.

– Jag var till en kund nu som jag även besökte 2018, och han sa att ”det var ju tråkigt att man inte satte upp de här solpanelerna då för de hade ju varit avbetalda nu med de elpriser som har varit”. Men det vet man ju sällan på förhand.

Vilken skulle du säga är den vanligaste myten kring solceller?

– Det är nog att man måste ha 40 graders taklutning och att taket måste stå rakt i söderläge. Visst, det är det optimala, men det gör väldigt liten skillnad att till exempel ha ett tak i öst och väst. 

Solcellerna producerar sin el när solen lyser och i första hand används den elen direkt. Men eftersom produktionen är som störst när solen står som högst så producerar de flesta anläggningar mer el än vad huset gör av med. Den överskottselen säljer man till elbolaget och får ersättning enligt ett rörligt spotpris.

– Du får alltid betalt för det som gäller just då, men du får även en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme som dyker in med deklarationen, så du får mer betalt än bara spotpriset, säger Wille.

Statliga stöd

I dagsläget kan man få bidrag från staten för installation av…

  • …solceller med 20 procent av den totala kostnaden.

  • …energilager med 50 procent av den totala kostnaden.

  • …elbilsladdare med 50 procent av den totala kostnaden.

(Upp till 50 000 kronor per person och år.)

Självklart att sätta solceller på nya taket

När Henrik Florén bytte tak på 1960-talsvillan var det självklart att också pryda huset med en solcellsanläggning. Läs mer om vad som fick familjen i Hudiksvall att ta beslutet och se filmen.

Kontakta oss

 Vanliga frågor

  • Ja, men det beror lite på vilket sorts tak du har och hur snömängden ser ut.

  • Absolut – vi levererar batterier och utrustning för stödtjänster.

  • Det finns många åsikter om hur lönsamt det är att installera solpaneler. Och många sätt att räkna. Men det enkla svaret är: Ja, det är lönsamt, och ger en avkastning på 5–12 procent beroende på förutsättningarna. Kontakta oss så hjälper vi till att räkna på just din framtida anläggning.

  • Nej, det behöver man faktiskt inte. Ett sadeltak med takytor mot öst och väst är nästan lika effektivt som en takyta i direkt söderläge. Det ger dessutom ett jämnare flöde sett över dygnet, och mer effekt under morgon- och kvällstid när man oftast använder som mest el i hemmet.